Roel Vonk

EEN BEETJE OVER MIJ

Ik was eigenlijk nooit zo'n student. Ik ben meer iemand van de praktijk, iemand die van aanpakken houdt. Ik heb veel verschillende banen gehad. Daarbij heb ik nooit echt gedacht 'dit wil ik blijven doen' of 'hier wil ik goed in worden'. 

Dat veranderde toen ik met een theatergroep naar Roemenië reisde. We voerden 'The Passion' uit. Ik zeg we, maar ik deed 'licht' en 'transport' :). Onderweg had ik allerlei persoonlijke gesprekken met acteurs/spelers die om beurten bij mij in het vrachtbusje stapten.

 Ik voelde ook grote compassie voor de gezinnen en de inwonende oudjes die daar in armoedige omstandigheden leven. Het gezin waar ik inwoonde was lyrisch over zoals hij het noemde 'the spectácel' die we opvoerden. Ik herontdekte mijn passie om te helpen, aan te pakken, om humor te brengen, te luisteren, mee te denken om dingen ter discussie te stellen én bespreekbaar te maken. Ik zie het als een sterke aanwijzing van mijn Maker om nieuwe dingen te gaan doen. Ik ben kort daarna in deeltijd begonnen met de studie 'Social work' aan de VIAA in Zwolle. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk niet meer opgehouden met studeren. Na Socialwork heb ik de studie ervaringsgerichte Relatie en gezinstherapie gedaan, omdat ik het laatste jaar paralel ook een masterclass kon doen, Heb ik de europese certificering psychotherapeut gehaald. Daarna heb ik de opleiding ervaringsgerichte supervisor gedaan en 'honderd en èèn' losse cursussen.

Ik heb in het kader van de opleiding veel therapie gevolgd en daarin veel over mezelf geleerd. Ik merkte op dat ik allerlei theorieën over mezelf had en over de wereld om me heen, daar handelde ik naar. Ik ontdekte dat ik al die theorieën sinds mijn jeugd nog nooit had bijgesteld waardoor in mijn manier van doen veel hetzelfde bleef. Dat remde mijn groei en ontwikkeling en ook mijn potentieel. Door de al die colleges trainingen en gesprekken ben ik in de praktijk anders gaan denken en anders gaan doen. Ik leer nog elke dag bij en geniet er van. 

ik werk sinds 2002 in een 'maatschappelijke opvang' met jongeren (regelmatig ook middelbare leeftijd en ouderen) die vastgelopen zijn. Door verschillende redenen. Heel vaak praten we over wat ze hebben meegemaakt, over hoe anderen met hen zijn omgaan en hoe ze daardoor over zichzelf zijn gaan denken. Gepest zijn, buitengesloten worden, zich ongewenst voelen en afgewezen, raar gevonden worden, adoptie problemen, maar ook mishandeling, verwaarlozing en misbruik, zijn terugkerende thema's. Regelmatig speelt er in hun gezinnen meer,  zoals broers of zussen met problemen, financiële problemen, relatieproblemen van ouders, waardoor het voor jongeren nog moeilijker wordt om te weten 'wat' nou 'waar' van komt. Sommigen zijn een uitvlucht gaan zoeken in drank, drugs, gokken of sex, bij andere spelen er psychische symptomen mee waardoor ze in soms lange hulpverleningstrajecten  terechtkomen. 

Ik probeer je te helpen naar en in de praktijk van alledag. Je opnieuw te Verbinden met de mensen van wie je houdt, je partner, je familie, mensen die van je houden en/of belangrijk voor je zijn. We zoeken samen uit hoe je weer gaat leven in plaats van overleven of vermijden. Om in je werk, je contacten de dingen weer op de rit te krijgen meer zoals jij je dat voorstelde voor alle moeilijkheden begonnen. 

Ik wil je bemoedigen, er zit veel meer je in dan je denkt. 

Welkom 'in de praktijk'.